Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fogkövesedés

 

A fogkövesedés

Image and video hosting by TinyPic

(a képen egészséges fogazatú Yorkshire terrier látható)

 

Szájüregi problémák gyakran jelentkeznek a kutyáknál, melyek közül az egyik leggyakoribb a fogmeder megbetegedése. A 3 évesnél idősebb kutyák több mint 80%-a szenved enyhébb vagy súlyosabb fogmedri elváltozásban.

A betegség alattomosan kezdődik, első lépésben a fog felszínén plakk-felrakodás képződik. Amennyiben a plakk-képződést nem akadályozzuk meg, a folyamat fokozatosan súlyosbodik, és egy nem regenerálódó, gyógyíthatatlan elváltozást okoz.
Megfelelő kezeléssel azonban a fogmeder megbetegedése megelőzhető illetve gyógyítható.
Enyhébb esetekben ínygyulladást tapasztalunk. Később az íny elválik a fognyaktól, és kis ínytasak képződik, amelyben patogén baktériumok szaporodnak el.

A szervezet helyi gyulladásos reakcióval próbál védekezni, amely ráterjed a fogmedri rostokra, a fog gyökerére, valamint esetenként a csontra is.
A fogmeder gyulladása a fog tartószerkezetének meglazulása révén a fog elvesztéséhez vezethet. A tiszta fogak felületén a plakkok képződése természetes körülmények között is a táplálék felvételt követő néhány órán belül megkezdődik. A nyálból kiváló és a fog zománc - állományához tapadó fehérje természetű anyagok képezik ezt a lepedéke, amely ideális táptalaj a baktériumok elszaporodására. Ezek a baktériumok anyagcsere- termékeik révén károsítják a fogmeder állományát.

Fogkőről akkor beszélünk, ha a nyálból kálciumsók válnak ki a plakkban, ezáltal a lepedék szilárddá válik és barnás-feketés felrakodásként jól látható a fogak nyakán. Fogkövesség esetén a kutyák étvágytalanok, a rágás fájdalmas, az állatok lefogynak.
A gazdának legtöbbször a kutya bűzös lehelete tűnik fel. Ha a fogkövességet nem kezelik, a folyamat generalizálódhat, a baktériumok testszerte eljutva elváltozásokat okozhatnak a tüdőben, a vesében és a szívben.
Ezért a fogmedri betegségek megelőzése rendkívül fontos a kutya általános egészségi állapotának fenntartásában.

A kezelésnek a fennálló fogkövesség megszüntetésére és további plakk képződés elkerülésére kell irányulnia. A sikeres kezelés érdekében az állatorvosnak és a gazdinak szorosan együtt kell működnie. Az állatorvos eltávolítja a fogkövet, kezeli a károsodott foggyökeret és sok esetben rákényszerül a beteg fog eltávolítására is. A későbbi fogkőképződés elkerülése érdekében fontos szerep jut az otthoni gondozásnak is.

Kutyák fogkövessége, a szájhigiénia fontossága

Ahogy az embereknél a fogszuvasodás a kutyáknál a fogkövesség a legelterjedtebb szájüregi probléma.
A fog- és fogínyápolás az embereknél alapvető higiéniai szükséglet és ennek a kutyáknál is így kellene lennie.
A kutya szocializálódásával párhuzamosan az ősi étkezési szokása is megváltozott. A konyhai maradékok, a lágy táplálékok nem kényszerítik a kutyát kellő rágásra, így a fogakon lerakódó lepedékből idővel fogkő képződik.

 

A kutyatulajdonosok gyakran keresik fel az állatorvosi rendelőket azzal a problémával, hogy kedvencük lehelete bűzös, melynek okozója legtöbbször a fogkövesség.
Sajnos ezek az elváltozások komoly problémákhoz vezethetnek, melyek gyakran a beteg fog elvesztéséhez vezethetnek.

Májusi írásainkban a kutyák leggyakoribb szájüregi elváltozásáról, a fogkőről illetve annak megelőzéséről olvashattok.


A kutyák fogápolása
-a fogkő megelőzése és kezelése-

A kutyáknak éppúgy szükségük van rendszeres fogápolásra, mint az embereknek.
A probléma valósságát mutatja, hogy a statisztikai adatok szerint minden 10 kutyából 8 fogköves.
Egyes országokban kapható speciálisan kutyáknak gyártott fogkrém és fogkefe.
A kutyák fogmosása azonban még gyakorlott kutyatartóknak sem egyszerű feladat.

A probléma megoldására a Waltham kutatóintézet állatorvosai és táplálkozási szakemberi kifejlesztettek egy kettős hatású műcsontot, a Pedigree Rask-ot.
A Rask ízletes csemege és fogtisztító egyben, mely kiváló minőségű összetevőkből áll. Fehérjetartalmának nagyrésze tejből és rizsből származik.
A rizsszemek érdes felülete finoman és hatékonyan távolítja el a lepedéket a kutya fogairól. A rágás folyamatos nyáltermelődéssel jár. A rágás a lepedék mechanikai eltávolítása mellett a fokozott nyáltermelődés révén semlegesíteni képes a lepedék baktériumflórája által termelt káros anyagok jelentős részét is, ezzel elősegítve a kutya szájhigiéniájának fenntartását. Íze miatt a kutyák szívesen fogyasztják.

A Rask műcsont hatását klinikai vizsgálatokkal igazolták.
A vizsgálatba 36 különböző fajtájú kutyát vontak be. Ebből 18 rendszeresen, naponta 1 Rask-ot kapott egy éven keresztül, a többi nem kapott semmilyen táplálék kiegészítőt.
A fogínygyulladást és a lepedék illetve fogkő képződését rendszeres időközönként megvizsgálták.
A vizsgálatok eredményei szerint a rendszeresen Rask-ot fogyasztó kutyáknál 32%-al csökkent a lepedék és a fogkő képződése.
A Rask-ot fogyasztó csoportnál a fogínygyulladás is kisebb mértékű volt, mint a kontroll csoportnál.

A Rask a fogkőképződés és az ínygyulladás kialakulási esélyeinek csökkentése révén támogatja a fogmeder megbetegedésének hatékony kezelését és megelőzését.
Kutyádnak ajánlatos minden nap egy Rask-ot adni, amivel nemcsak megjutalmazhatod, hanem hozzájárulhatsz kedvenced egészégének megóvásához.