Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya kora

Mint ahogy tudjuk a kutyánk nem lesz mindig kicsi és fiatal. Ezt, ha elolvasod megérted hogy is van a kutyád korainak az időszakai.

Igaz-e, hogy emberi élet egy éve hét kutyaévnek felel meg?

Nem igaz. A helyzet ennél ugyanis bonyolultabb, mert a kutyafajták várható élettartama között jelentős a különbség. Egy német dog esetében a 8-9 év már igen magas kornak számít, míg egy kistestű fajtánál (pl. tacskó, csivava) ugyanez még csak középkorúnak minősíthető. Általánosságban kimondható, hogy minél nagyobb egy kutyafajta, általában annál rövidebb a várható élettartam.

Mikortól tekinthető idősnek egy kutya?

Az előbbiek alapján ez erősen függ a fajtától. Óriás testűeknél 7-8 éves kor fölött, nagytestűeknél 8-9 éves kortól, közepes tesűeknél 9-11 éves kor fölött, kistestűeknél pedig 10-13 éves kortól tekintjük idősnek a kutyát.

Milyen speciális bánásmódot igényel egy idős kutya?

Idős korban általában csökkennek a szervfunkciók. Kevesebb, de magasabb biológiai értékű táplálékra van szüksége egy idősebb állatnak. A tápgyártók kifejezetten idős kutyák számára gyártanak speciális összetételű tápokat, megemelt mikroelem és vitamintartalommal, valamint külön hozzáadott „öregedéslassító” anyagokkal, pl. antioxidánsokkal. Az érzékszervek működése is romlik, csökken a szaglás-, a látás- és hallásképesség. A mozgásigény is jelentősen csökken, az idős állatok lényegesen többet pihennek. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, kerüljük az idős állat elhízását! A gyakori ízületi problémák miatt célszerű valamilyen porcvédő készítményt adni kedvenceinknek. A kevés mozgás miatt gyakran túlnőnek a karmaik, ami további akadályt jelent a mozgásban. Ezeket célszerű rendszeresen vágatni. Fordítsunk különös gondot a fogazat rendbe tartására! Idős korban nagyon gyakoriak a fogkövességgel összefüggő szájüregi gyulladások. Ha lehet, kíméljük őket az időjárás viszontagságaitól, mert az idős szervezetet ezek a hatások fokozottan igénybe veszik. Az Egyesült Államokban elterjedt gyakorlathoz hasonlóan mi javasoljuk az éves védőoltásokhoz kapcsolódva a geriátriai szűrővizsgálatok bevezetését. Egy alapos fizikális vizsgálat a laborvizsgálatokkal együtt sok rejtett problémára fényt deríthet. Az időben kiderülő, rejtetten fejlődő betegségek sokkal sikeresebben kezelhetők. Ezek az intézkedések sokat segítenek abban, hogy az idősödő kedvenceink minél tovább élhessenek megfelelő életminőségű életet gazdáik örömére.