Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szőlőmérgezésről

A szőlőmérgezésről 

Ha a kutya szereti a szőlőt, az még nem baj. Probléma csak akkor lesz mindebből, ha érzékeny is rá. A szőlő és mazsola ugyanis mérgező lehet: ebe válogatja, mennyire.Kutyatulajdonosok jó, ha tudják, hogy a nagymennyiségű szőlő vagy mazsola megmérgezheti a kutyát. A szőlő nassolásának ártalmaira a 90-es évek elején derült fény, és a jelenséget azóta is vizsgálják az amerikai ASPCA (Animal Poison Control Center, magyarul talán Állatok Mérgezéskezelő Központja lenne, ha létezne ilyen szervezet) munkatársai. A kutatások során azt figyelték meg, hogy a túlzott mértékű szőlőfogyasztás akut veseelégtelenséghez vezethet.

Bár a legtöbb kutyát - ragadozó, húsevő lévén - nem fenyegeti a szőlőmérgezés veszélye, de az elkényelmesedő és a kutyáit minden földi jóval ellátó gazdiknak köszönhetően már több ilyen esetet jelentettek az ASPCA-nak.

A mérgezéshez meglehetősen nagy mennyiséget kell elfogyasztani: 25-100 dkg-ot. A túladagolás után a mérgezéses tünetek hamar jelentkeznek az állatnál: ha ekkor gyorsan cselekszünk, még megmenthetjük kedvencünk életét.

A tesztek ellenére a halálos dózis pontos mennyisége egyelőre még ismeretlen a kutatók számára, de a kutatás még nem zárult le. A kísérletek gyorsítása érdekében felvették a kapcsolatot az állatorvosokkal, akik jelentenek minden mérgezéses esetet, azok kezelési módját, illetve sikerességét.

Mindez nem jelenti azt, hogyha kutyánk sóvárogva néz a mazsolás zacskó után, akkor meg kell tagadnunk tőle. Itt is csak a mértékletesség számít! Ráadásul inkább mazsolát adjunk desszertnek, mint csokoládét!


Beteggyógyítás:

Fontos, hogy észrevegyük a mérgezés első jeleit (hányás, hasmenés, étvágytalanság, aluszékonyság, nyálfolyás) és mihamarabb cselekedjünk. Nem csak azok az állatok szorulnak gondos ápolásra, akiknek a veséje súlyosan károsodott, hanem azok is, akiknél csak enyhébben jelentkeztek a mérgezéses tünetek. A gyomormosás minden állatnál szükségszerű lehet.

Ezen kívül az állatorvos a következőket szokta javasolni:

  • széntabletta szedését, hogy megakadályozza a mérgező anyagok felszívódását a bélbe
  • többszöri vérvételt (1. nap, majd 48 óra és 1 hét múlva), hogy ellenőrizhessék a vesefunkciók működését
  • kórházi kezelést és infúziós ellátást, legalább két napig az eset után, hogy megelőzzék az esetlegesen kialakuló veseelégtelenséget.