Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agility

 

 

 

Beni és az agility

Gondolom tudjátok, hogy nekem is van egy kutyám, Beni, a yorki.♥ Nagyon szeretem.:) Egyszer beleszerettem az agilitybe, és elkezdtünk mi is gyakorolni.Ma már nagyon jól megy, otthon szoktam megcsinálni a pályát, de később talán igazi pályára is elmehetünk.Az álmunk, hogy versenyre mehessünk. :)

Agility - A kapcsolat sportja [1.rész]

Sportos gazdik figyelem! Új sorozatot indítunk útjára, melyben különböző kutyás sportokkal ismertetünk meg benneteket! Sok érdekességet olvashattok kialakulásuk történetéről, de arról is, hogy miként fogjatok hozzá ha valamelyik űzéséhez támadna kedvetek! Elsőként egy ügyességi sporthoz, az agilityhez szeretnénk kedvet csinálni!

Általános tudnivalók az agilityről:

Az agility olyan ügyességi sport, melyben a kutya vezetője irányításával egy előzőleg ismeretlen vonalvezetésű akadálypályán halad végig. Ennek során a kivitelezés pontossága és a mért idő alapján kerül kiszámításra a végeredmény.

A sport alapgondolata Angliában fogant, ahol eredetileg főképpen kutyakiállítások show-programjában mutatták be. Ekkor még nem a ma ismert szabályok és koreográfia szerint működött, hanem a hagyományos munkakutya-képzés alapjain. Nyolcas alakú pályán, a gazda bal oldalán vezetett kutyával teljesítették az akadályokat. A szabályok rendszere és a sport továbbfejlesztése a szigetországon kívül Franciaországban kapott jelentős lendületet, majd kialakultak a ma ismert szabályzat alapjai. A Brit John Gilbert és Peter Lewis nevéhez fűződik a mai agility arculatának kialakítása.

A szabályzatot évről-évre módosítják a tapasztalatok alapján. Így például az akadályok ugrómagasságát néhány évvel ezelőtt lecsökkentették, felismerve, hogy nem a magasugrás a cél, hanem a gazdával összhangban pontosan végrehajtott gyakorlat. Ezáltal nem terhelik a kutyákat feleslegesen.

Az agility napjainkban már az egész világon a legdinamikusabban fejlődő és legnagyobb tömegeket megmozgató kutyás sport. A feladatok rendkívül jó kutya-gazda kapcsolatot, a kutya részéről pedig ugró- kúszó-mászó készséget feltételeznek, minden esetben ügyelve egészsége védelmére és a balesetveszély csökkentésére.

A játék során a kutyán nincs semmiféle felszerelés, póráz, nyakörv és nem lehet kézzel-lábbal érinteni. Kizárólag a kutya és gazdája közti kapcsolat, összhang és jelzések gyors és pontos értelmezése vezet eredményre. Ez rendkívül jó hatással van kettejük kapcsolatára, hiszen egy idő után a legapróbb jelekből is megértik egymást.

A versenyek során megvalósul az esélyegyenlőség, hiszen a méret és teljesítmény szint szerinti kategóriákban indulnak a versenyzők. A „small” kategóriában a 35 cm alatti marmagasságú kutyák, a „medium- ban a 43 cm-es marmagasság alatti kutyák, a „large”- ban 43 cm-nél nagyobb marmagasságú kutyák mérhetik össze tudásukat.
A versenyeken a méretkategóriákon kívül teljesítményszint szerint is felosztják a mezőnyt. Ez a megosztás is az esélyegyenlőséget hivatott szolgálni. Nyilvánvaló, hogy a világversenyek szintjén futók mellett a kezdőknek kevesebb az esélye a győzelemre. Mindazonáltal – mivel a másodperc századrésze is döntő lehet, és egy hibapont választhat el harminc helyezettet egymástól -, azt kell mondani, hogy nem minden a végeredmény.

Hogy kezdjünk hozzá?

Te is sportos alkat vagy, és szeretsz a kutyáddal együtt mozogni? Akkor az agility a megfelelő sport a számotokra. Türelemmel és nyugodt körülmények között tanítsd meg a kutyádnak, hogyan kell leküzdenie a különböző akadályokat!

Ugró akadályok: verőléc, viadukt, fal, karika és távolugró.
Kontaktzóna akadályok: hinta, palló és ferde fal. Itt a kutyának fel- és lemenésnél legalább az egyik mancsával meg kell érintenie a színessel jelölt kontaktzónákat.
További akadályok: szlalom, zsák, kukac és asztal.

Ha a kutya egyenként megismerte az akadályokat, és tudja, mit várnak el tőle, kezdj hozzá vele az első pályák teljesítéséhez, azaz menjetek végig különböző akadálysorokon. Most válik igazán izgalmassá a helyzet, mert egyrészt meg kell jegyezned a minden alkalommal változó pályamenetet (ez jó memóriagyakorlat a gazdi számára!), másrészt mindig a megfelelő akadályhoz kell irányítanod a kutyát anélkül, hogy hozzáérnél.

Póráz és nyakörv nélkül kell végigmenni a pályákon – a legtöbb helyen ezért feltétele az alap engedelmességi vizsga, az agilitytréningen való részvételnek. Ez garantálja azt, hogy a kutya póráz és nyakörv nélkül is engedelmeskedik az edzés során.

A köztetek lévő tökéletes összehangoltság, egészen újfajta összetartozás érzését fogja adni mindkettőtöknek! Sokkal jobban megismered a kutyádat, és kedvenced megtanul egészen pontosan rád figyelni és a testbeszédedre. És ki tudja – talán ti ketten tehetséges álomcsapatot alkottok majd, és egy sereg tornát megnyertek! Ha nem, akkor eddzetek csak úgy – hogy Te és kutyád megőrizzétek jó erőnléteteket, és jól mulassatok együtt!