Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kozmetika

A yorkshire terrier kiállításon való felkészítése, bemutatása nagy figyelmet és sok időt igényel! Nem elegendő a mindennapi ápoláshoz ajánlott felszerelés, az alábbi eszközökre van még szükség:

kozmetikai asztal
rozsdamentes fém fésű (mindig hibátlan állapotú legyen, különben csak roncsolja a szőrét)
valódi sörtekefe
stylfésű
kimondott tekerőgumi
tekerőpapír (a zsírpapírhoz lehet talán a leginkább hasonlítani)
kifejezetten a szőrzet tekerésére alkalmas olaj ('all System, PetSilk... stb)
pamut anyagból cipő a hátsó lábakra
ragtapasz a papucs rögzítéséhez

A gyakorlást már kölyökkorban el kell kezdeni, az első amit meg kell tanulnia az asztalon való állás. Egyidőben szoktassa hozzá, hogy a térdeire fektetve, hasát, lábait simogatja, későbbiekben már fésülgeti, keféli is.

4-5 hónapos kortól el lehet kezdeni a szőr olajozását úgy, hogy olajos sörtekefével fésüli át a szőrt, figyelve arra, hogy a kefe ne legyen túlzottan olajos, mert a sok olaj elnehezíti a szőrt és csak letörik.
Ha már eléri a kellő hosszúságot a szőre (ez kb 5-6 hónapos kor), elérkezett az idő, hogy kutyáját hozzászoktassa a papírozáshoz. Eleinte egy kis ideig érdemes csak a fején lévő szőrt tekerni, hogy megszokja. Fésülje úgy a fejtetőn lévő szőrt, mintha begumizná, majd olajozza be. Tegye a megfelelően előkészített papírt a szőr tövéhez, majd hajtsa mindkét irányból a szőrre. Ezután lefelé hajtsa ketté, majd felfelé még1x ketté, és fogja össze egy gumival. Ellenőrizze, hogy nem húzta-e meg a szőrt, illetve a szemeket (nem túl szoros a gumizás).

Kb 8-9 hónapos korra lesz akkora a szőre, hogy a testen is elkezdhesse a tekerést. A tekerések elhelyezése kövesse a kutya testének vonalát, nehogy akadályozza a mozgásban. A tekerések ne legyenek túl szorosak, mert csak meghúzzák és letörik a szőrt.

A tekeréseket mindennap ellenőrizni kell. Az elpiszkolódott, vagy leszakadt papírokat ki kell cserélni, illetve 2-3 naponta át kell tekerni a kutyát.

Fontos szabályok:
Az olaj soha ne kerüljön a kutya bőrére
Csak tiszta szőrt szabad olajozni
Fontos a rendszeres, 2-3 hetenkénti fürdetés
A kiállítási kutyával folyamatosan gyakorolni kell!!!

Soha ne hagyja kutyája szőrét fürdés után szabadon, és a kiállítási szereplés után is azonnal tekerje fel. Az olajos szőr tisztára mosása nem kis feladat. Soha ne dörzsölje a szőrt, mert csomósodhat, letöredezhet. Használjon speciális sampont az olaj tökéletes eltávolításához.