Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mennyibe kerülnek a kedvencek?

Saját írás, ne lopj!!

Utánajártunk,hogy ésszerű költekezés mellett mennyit kell költeni egy pedigrés háziállat megvásárlására. A költségek azonban nem merülnek ki a néha több százezer forintos vételárban,a kiállítások,az állatorvosi díjak és a táplálás is jelentős összegbe kerül.

A kiváló felmenőkkel rendelkező, bizonyítottan jó genetikai tulajdonságokkal bíró állatok mindig sok pénzbe kerülnek. Érdemes nagyon körültekintően kiválasztani kedvencünket,hiszen valószínüleg több mint egy évtizedre választunk négylábú társat.

Ha játszótársat keresünk a gyerekeinknek, nem feltétlenül szükséges több százezret költeni,de ha kiállításra szeretnénk vinni a kutyát, akkor nem érdemes olcsóbb, de kevésbé jó "minőségű" példányokat venni.

Törzskönnyvel biztosabbra mehetünk!

A törzskönyv valójában egy származási okirat, amelyben az állat alapadatai(születési ideje,neme,fajtája,szőrzete,nagysága,színe és ismertetőjelei)mellett a tenyésztő és a tulajdonos nevét és címét is feltüntetik.(Törzskönyvet a megfelelő "családból" származó kutyák kaphatnak.) Országonként változik,hogy hány generáció erejéig részletezik az adott eb felmenőit, Magyarországon négy generáció kerül be a törzskönyvbe. Az okirat ezenkívül a kutya egyedi azonosítójának(chip vagy tetoválás) számát is tartalmazza, valamint az egészségi állapotára vonatkozó, fajtánként meghatározott vizsgálatok eredményeit is fel kell tüntetni.

A törzskönyv nem csak a nyilvántartás miatt fontos.Azért kell,hogy tudjuk, "mit" vásárolunk,például sokan nem veszik észre a különbséget egy havanese és egy bolognese között.Az okirat meglétével nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kölyök egészséges, féregtelenítették, jobb az idegrendszere, illetve szocializáltabb a tenyésztő gondos törődésének köszönhetően.Segítségével nagyobb eséllyel kiküszöbölhetjük az esetleges genetikai hibákat.

Egy jó kölyök esetében-amelyért megeshet, hogy többet kell fizetnünk-az esetleg később felmerülő állatorvosi költségeket, a gyógyszerek és vitaminok árát is megspórolhatjuk. A törzskönyvvel gyakorlatilag azt fizetjük meg, hogy milyen a kutya minősége, mennyire felel meg a fajta jellemzőinek, mennyit foglalkoztak vele- egyszóval egy törzskönyvezett kutya esetében biztosabbra mehetünk a vásárlásnál. A törzskönyvkiváltása 10000 forintba kerül alapesetben, de ha a kutya eléri a 60 napos kort, 20 ezer forintot kell fizetni érte.

A kutya ára:

Egy pedigrés kölyök árát számos tényező befolyásolja.Az egyik legmeghatározóbb a vérvonal.A patinás felmenőkkel rendelkező szülőktől származó kölykökért akár több százezret is el fognak kérni.A méret nem arányos a kutyák árának alukulásával: a kistestű ölebek például a legtöbbször nehezen hozzák világra kölykeiket, ezért a több tízezer forintos állatorvosi költségeket a tenyésztő igyekszik a kölyök árából visszanyerni.

Folytatás hamarosan.