Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


StandardYORKSHIRE TERRIER STANDARD:
EREDET: Nagy-Britannia

AZ ELSÕ ÉRVÉNYES STANDARD MEGJELENÉSE: 1987.06.24

BESOROLÁS: Toy terrier

F.C.I. OSZTÁLY: 3.csoport, terrierek
4.szekció: toy terrierek

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Hosszú szõrû terrier, a szõrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed.Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentõségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerõt sugároz, teste arányos.

VISELKEDÉS ÉS TEMPERAMENTUM: Élénk és kiegyensúlyozott. Bátor, viselkedése harmonikus.

FEJ
Koponya: kicsi és lapos, nem túl kiemelkedõ vagy ívelt.

ARC
Orrtükör: Fekete
Orr: Nem túl hosszú.
Állkapocs/fogak: Tökéletes, szabályos és teljes harapás: a felsõ fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson.
Szemek: Közepes méretûek, sötétek, csillogóak, élénk tekintetûek és egyenesen elõre néznek. Nem túl elõreugróak. A szemhéjak sötét színûek.
Fülek: Kisméretûek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színû szõrzettel borítottak.

NYAK: Szépen nyújtott, egyenes tartású.

TEST: tömör (kompakt)
Hát: vízszintes
Ágyék: jól kitartott.
Bordák: mérsékelten íveltek.

FAROK: Közepes hosszúságúra kurtított, sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez hasonlóan sötét kékes, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott.

MELLSÕ VÉGTAGOK: Egyenes tartásúak, arany tan színû szõrzettel fedettek. A szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé.
Vállak: jól fekvõek.

HÁTSÓ VÉGTAGOK: hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sûrûn fedettek arany tan színû szõrrel, a szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé.

MANCSOK: Kerek formájúak, a körmök feketék.

MOZGÁS: lendületes; elölrõl és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

SZÕRZET: A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetû, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színû, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú.
A fej szõrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színû szõrzet nem keveredhet a tan-színûvel.
SZÍNEZET: A nyakszirttõl a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szõrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínû vagy sötét árnyalat. A mellkason sûrû, fényes tan-színû szõrzet. A tan-színû szõrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szõrszál közepén, a vége felé egyre világosabb.

SÚLY: A testtömeg nem haladhatja meg a 3.1 kg-ot.

HIBÁK: A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minõsül és alapos figyelemmel a megfelelõ módon elbírálandó.

MEGJEGYZÉS: Kanoknál a két here normális fejlettségû és a herezacskóban helyezkedik el. 2003. évtõl a kiállitásokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni, a külföldi országokban már tilos a farok csonkitása.


 

Free Yorkie 2 MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com